Wednesday, March 25, 2009

ADA APA DENGAN CINTA

ARTIKEL INI DIAMBIL DARI HANAN.COM

assalamualaikum...di sini saya ingin berkonsi "ada apa dengan cinta".. Pernahkah anda bercinta atau jatuh cinta atau jatuh hati dengan seseorang? Pastinya pernah bukan. Sudah menjadi lumrah alam seseorang itu mempunyai naluri, hati dan perasaan. Sifat kasih sayang…cinta…melihat…mendengar dan merasa betapa nikmatnya kurniaan yang dianugerahkan oleh Ilahi. Tapi…apa yang anda tahu tentang cinta. Adakah cinta itu semata-mata untuk keseronokan?

Ya…cinta dan perasaan kasih sayang yang wujud itu memang menyeronokkan. Setiap ciptaan Ilahi itu dijadikan berpasang-pasangan. Haiwan… jin... dan insan yang bergelar manusia. Suatu hakikat yang perlu diterima oleh setiap insan. Tiada siapa pun didunia ini mampu mengelak dari perasaan cinta. Kerana… Cinta… sungguh meluas… Mengapa kita perlu mengelak dari perasaan cinta dan kasih sayang sedangkan ia merupakan nikmat yang dikurniakan Ilahi. Mengapa kita tidak menggunakan nikmat kurniaan-Nya sebaik-baiknya. Tapi…kita harus ingat! Cinta yang lahir itu tidak boleh sesekali pun disalahgunakan. Mengapa kita harus menggunakan cinta untuk kepentingan diri sendiri. Sekadar untuk memuaskan nafsu sendiri… Keseronokan untuk diri sendiri… Bukankah cinta itu milik Ilahi. Fikirkanlah…
Pasti anda tertanya-tanya bukan? Dari mana datangnya cinta? Bila? …dan… Di mana? Cuba anda renung kembali… Cinta itu datangnya dari mata yang memerhati. Putera melihat Puteri… dan… hatinya mula tak menentu dan berdebar-debar bila berhadapan dengan Puteri idamannya dan hatinya akan mula mengungkapkan kata-kata indah “……. Indah namanya seperti wajah pemiliknya…lemah lembut…berbudi bahasa… Tak tenang diriku dibuatnya… Melihat perwatakannya…gerak-gerinya yang penuh dengan sifat kewanitaan…senda guraunya…tangis tawanya… Siapalah yang tak tertarik dengannya… Kalaulah dapat aku bertakhta di hatinya… Alangkah bahagianya… Namun… Mimpiku terlalu jauh. Aku sedar!! Aku terlalu jauh buat mereka…terlalu jauh…” Perasaan cinta yang lahir dari pandangan pertama itu kemudian turun ke hati… Alangkah nikmatya cinta yang dikurniakan Ilahi… “Hatiku telah dicuri oleh Puteri…adakah dia inginkan hatiku itu?” tanya Putera kepada hatinya yang ditinggalkan sekerat… Si Putera pun mulalah mengorak langkah untuk menawan hati Si Puteri… Tapi… Si Putera akan kecewa…kecewa…dan…kecewa bila cintanya tidak berbalas… Adakah Si Puteri sengaja memainkan perasaan Si Putera… Padahal … Si Puteri juga seperti Si Putera… Mempunyai naluri… hati… kasih sayang… dan… perasaan cinta. Hakikatnya Si Puteri juga menaruh harapan yang tinggi terhadap Si Putera… Cuma… Perasaan cinta itu disorokkan jauh di sudut hati… Supaya… Ia tidak diketahui… Tetapi mengapa perlu begitu… Salahkah… Salahkah… Salahkah wahai Puteri idamanku.
Syabas wahai Puteri… Kalian telah menang dengan menyimpan perasaan cinta anda jauh di sudut hati… Walaupun pada hakikatnya Puteri juga menaruh harapan yang tinggi terhadap Putera… Atau… ada di kalangan Puteri berani tampil dan mengaku yang dia tidak pernah jatuh cinta atau jatuh hati dengan Si Putera… Ya… memang ada… Tapi… itu hanyalah lafaz dari lidahnya… bukan dari hatinya… Puteri sememangnya ingin disayangi… disukai… Tapi… itulah hakikat sebenarnya… Biarkan… Biarkan… Biarkan wahai Puteriku… biarkan Putera dengan impiannya… biarlah Putera menjadi Punguk yang rindukan bulan… biarlah Putera dengan kisah-kisah cintanya… Tapi… Kenapa pula? Persoalan demi persoalan mula timbul. Memang salah wahai Putera… Apa yang salahnya? Bukankah bercinta itu tidak menjadi suatu kesalahan… Ya… memang bercinta dan berkasih sayang itu tidak menjadi suatu kesalahan… Tetapi… bukankah ia menjadi suatu kesalahan bila bercinta tidak kena pada tempatnya, bukan pada masanya. Bukankah pada usia remaja kita pelajaran itu wajib diutamakan… Atau… kita sudah lupa… alpa… Emak dan Ayah menghantar kita ke medan pelajaran untuk mengubah nasib keluarga yang sedia sederhana… Atau… cita-cita kita hanyalah untuk mengikut jejak langkah emak dan ayah kita yang hanya menjadi seorang penoreh getah… pekebun… Renungkanlah… Sedarlah wahai Putera… Bangunlah dari mimpi indahmu… Sedarlah… Masa takkan menunggu kamu seiring dengannya… Simpanlah cintamu sebagaimana Puteri menyimpan cintanya… Cukuplah sekadar kita suka akan Puteri… tapi… bukan untuk menaruh harapan yang tinggi terhadapnya.
Ingatlah!! Cinta itu datang dari Ilahi… Cinta itu milik-Nya yang hakiki… Dan… hanya Dia cinta yang mutlak… Cintailah Ilahi melebihi segala-galanya…. Bukankah kita milik-Nya… Cinta akan Rasul-Nya Muhammad s.a.w… kemudian… Emak dan Ayah kita… Sempurnakanlah impian Emak dan Ayah kita yang ingin melihat kejayaan anaknya… Dan… Bila tiba masanya… Sempurnakanlah cintamu…
Wahai Puteri idamanku… Hanya satu permintaanku… Terimalah Puteramu dengan seaadanya bila masanya sudah tiba… Terimalah Puteramu yang dapat membimbingmu ke jalan Ilahi… ke jalan kebenaran… Tetapi… ingatlah wahai Putera Puteriku… Ada apa dengan cinta? Jawablah seikhlas hatimu… Ilahi ada dengan cinta… Dan… CINTA itu hanya milik-Nya… Wallahua’lam…..

Hati Yang Hilang….
MUALIF 2003…

0 comments: