Saturday, September 15, 2007

LOVE IS CINTA

Pernah seketika dulu saya rase saya xberguna..Duk dlm kelas kwn2 sume xsuke..Saya nk join org diorg kata saya nyibuk..Ade gk yg kate saya kuat emo..Sket2 nk mrh..Pdhal sbnanye saya nk tgo diorg watslh..Pstu saya cube wat lwk konon nk tarik perhatian org len saya pg gmbira bila ade org glk ngn lwk saya espcially dak2 pmpuan..Dk2 laki sume kate saya mat capap..tapi saya xkesah..asalkan ade yg terhibur..Tapi saya tetap merasakan kekosongan..Mmg lumrah manusia..Sorg lelaki akn tertarik kpd wanita Cmtulah yg saya rasa..Saya tgk kwn2 dh ade yg couple..kt dorm sms2 awek smpi pg..ade yg call awek smpi 1 mlm leh abis 10rggit..Saya mule fikir..Adakah aku perlu BERCINTA?Dgn mnggunakan akal sorg plajar tgktn 4itu..saya pn mule mnanam tekad utkbercouple..dn mse tu la saya knl awk..saya rse saya dh jmpe org yg plg pntg dlm idup saya..Mula2 awk jual mhl..tapi saya xkesah..nk bli gk..huhu..lst2 pndek cte..saya pn mulalah BERCINTA..Mse brcinta,mmg saya sgt2 bersemangatApe org minang kate..ALL OUT lah..huhu~~Saya salu call awk,awk pn salu call saya..gayut mlm2..kdg2 saya pn abis rm10 1mlm..Tapi sgala PENGORBANAN yg dilakukan mse tu..Xtrase pn kehilangannye..Mse bercinta mmg indah..Sumenye indah..Sket2 guro2 n glak2 Kalo merajuk men pujuk2..Kalo birthday men wish2..Utk diri ni,trasa amat bhagia..Sbb mse tu la trase diri ni dihargai..Saya prnh pikir..Biarlah kwn2 saya tu pndg saya smcm n katasaya mcm2..Aslkan awk memahami saya..Satu hr saya dgr ceramah..Alhamdulillah..Dlm ceramah tu saya sedar,saya byk watdosan saya kna brubah..Hidup saya msti selari ngn islam..Saya kne jadi baik..Sbb mmg tu fitrah manusia..Ignkn kebaikan..sume org nk msuk syurga kn?Sejak dr tu saya mula rapatkn diri ngn msjid..Rapatkan diri ngn Al-Quran..Salu smyg jemaah..Salu dgr tazkirah..Saya xnk jd baik sorg2..so saya ajak awk skali..Saya ajk awk bce quran..saya ajk kjut awk bgun subuh..(calling)saya ajk awk bg2 tazkirah..Mula2 awk trkejut ngn perubahan saya..Awk igt saya dh nk jd alim, nk brenti couple.Saya kate,kite bkn wat salah..bercinta kerana Allah..Kite couple x mcm org len..Org len couple jiwang2 je..ade yg siap wat mksiat lg..pgg2 tgn n so on..Tapi kita couple baik2..Jge batas2 sayaaro'..xnk gune ayat jiwang2 jnji xnk jmpe,tkut brlaku mksiat..Dan awk trima perubahan saya tu..Saya pn byk nasihat awk..Awk pn trima..Walopn kdg2 awk merajuk sbb tguran saya tu awk xdpt nk adapt..tapi saya phm,prubahan mmrlukan mse..Dan akhirnya saya rasa..Hubungan kita semakin diredhai..Saya salu doa supeya kita akn kekal smpi ke gerbang perkahwinan..Dlm proses prubahan saya,Saya mula sedar Dakwah itu wajib..Kita kne mnyampaikan pd org ttg kbenaran.Kalo x..kita akan dipertanggungjwbkn oleh Allah di akhirat kelak.sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164:Dan (ingatlah) ketika suatu umat diantara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan(pelepas tanggung jawab) kepadaTuhanmu,dan supaya mereka bertakwa".Pstu saya mulala bg tzkirah pd kwn2..adek2..Tgo diorg ape2 je yg diorg wat silap..Saya xleh thn bile tgk org watslh/dose..Saya msti nk tgo.Selemah2 iman tgo ngn ati, oleh sbb saya nk jd org kuat iman..pe lg..tgo je la direct..huhu~~Pstu satu mse..saya trbace psl couple.."COUPLE HARAM"Saya xcye..tapi bile bce detail2 yg die bg..cm btul lak..huhu~~tapi biase la kan..kalo kite suke satu mnde tu..kite ttap akn cri alsn utk mneguhkn pndpt kita..Saya pn wt tatau psl mnde tu..N truskn je hubungan kite..kite x buat mksiat..Kita x jln2 pgg tgn..X jiwang2..Juz saling ambil berat..Tnye kaba..Borak2..Siap bg tzkirah2 lg..Pe yg haramnye ngn mnde cmni kn?huhu~~Xkesahlah..Mse trus berlalu...Mse ni dh nk dkt Trial SPM..lg 3mggu kot trial..ntah..lupe la..xctat dlm diary..sbb saya xde diari pon..huhu..Dlm mse tu, saya mmg rajin aja2 kwn..Pd mse yg sme bg tzkirah kt diorg..Ade yg respek..ade yg prospek..(pndg slack)Kdg2 bile tgur..saya kne marah balik..mcm2 la ade kate tgur x berhikmah..ade yg kate saya poyo je..Tapi xpe..saya ade tmpt ngadu..huhu~~Suatu masa..ktika sdg mntadabbur Al-Quran sorg diri..saya trtjmpe ayat ni..Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamumelupakan diri (kewajiban) mu sendiri,padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?Maka tidakkah kamu berpikir?(Al-Baqarah, ayat 44)Saya pn trfikir.."Slama ni aku dok tgo org je.Tapi aku sndri msih byk kekurangan,Cpt mrh, suka buang mse,ade gk dose2 kcik yg msih dilakukan..cmne yek?"Pstu trjmpe lak ayat ni..Dan janganlah kamu campur adukkan yanghak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.(Al-Baqarah ayat 42)Tetibe saya trfikir satu kritikan kwn.."Ala ko tu..ckp brasap..gaye alim,tapi couple gk..sme je ko ngn kitorg..tgo org konon.."Berfikir sejenak..Sbnanye brcouple ni leh ke x?Adakah slame ni saya hnye mnganggap ia boleh?Dh tu, npe saya rse malu bile mak dan ayah tau saya slalu contact prmpuan?Dan terkadang rasa serbe salah?Mcm2 yg saya fikir..Dipendekkan crita lg skali..saya ke penang utk mngikuti satu seminar dkwh..Saya hrp dgn seminar ni kefahaman saya mngenai dakwah akn lbih mntap..Sblum g sminar tu..saya stil sms2 lg ngn awk..tnye khbr..smpt lg psn2 spye jgn lpe bce quran arini..dlm pikiran saya.."Ni kira dkwh gk ni..saling ingat-mngingati.."******Mjlis malam tu berakhir dgn sesi ta'aruf,kul 10 sume org dh bebas nk wat pape..Lgpn ktorg pnt..xkn nk pnjg2kn program smpi tgh mlm..pihak penganjur pn phm..Ttbe saya trgerak hati utk brkongsi mslh ngn fasilitator yg ade kt situ..Saya rse ni la mse trbaik nk tnye pndpt die psl couple.Tapi saya tragak2.."kalo betulla couple tu salah..abistu,nkwat cmne? Aku kne clash ke?Aaah,watapie pikir cmtu..tnye je la.Kalo xwat salah nk wat ape tkut.."Lalu saya mnghampiri Brother fasilitator tu..Mse tu die tgh belek2 trjemahan quran die sorg2.."Assalamualaikum, bang, saya nk tnye sket bule?""Em,boleh..duduklah. Nta nk tnye ape?""Er..cmni,saya nk tnye sket. Sblom saya trlibat ngn dkwh ni, saya ade la knl sorg kwn ni, prmpuan la. Tapi bkn la stakat kwn biase..rapat gk la. Bkn rapat biase,tapi rapatla..""Bercinta ke?"Saya malu nk ckp yg saya couple. Kgape lk brother tu kate..msti die pndg slack nnt. Saya angguk je la. Pstu saya tnye.."Sbnanye..couple ni boleh ke tak bang?""Akhi, mmg fitrah manusia, lelaki akan trtarik kpd perempuan, bgitu juga perempuan akn trtarik kpd lelaki. Tapi dlm islam, perasaan tu prlu ada batasnya.Pergaulan prlu dijga. Kn Allah firman dlm surah Al-Isra', surah ke 17, dlm ayat yg ke 32:Dan janganlah kamu mendekati zina;sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.""Tapi bang,saya xnmpk pn mnghampiri zina.Niat kami baik. Saya dh cuba sdaya upaya mngawal perhubungan kami. SMS2 pn xde la jiwang2,slalu bg tzkirah. Kami selang2bg, harini saya, esok die. Kn ke baiktu?"Saya xnk mengalah."Mmg betul niat nta baik. Tapi igt,niatxpernah mnghalalkan cara. Yg batil ttap batil, yg haq ttap haq. Cbe tgk ayatni."Smbil brother tu bkk quran die, dan tnjuk kt saya ayat ni:Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu(kehancuran mereka) dari (puing-puing)tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah),sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.(Surah Al-Ankabut,Surah 29, ayat 38)"Akhi, kalo nta tgk ayat ni, setan telah buat nta pndg indah mnde buruk yg nta lakukan. Walopun nta brpandangan tajam,mksdunye nta berilmu tinggi.Mmgla pd mulanya niat nta baik, tapi igt,setan licik. Dia akn sdaya upaya buatnta trjerumus ke dlm kemaksiatan.."Saya pn ckpla.."Tapi bang, saya dh jnji ngn die xnk jmpe lg. Sbb saya tau kalo brjumpe nnt byk bhyenye. Dan die pn stuju. Kami sme2 mnjge diri. Xkn ia boleh mmbawa kpd zina jugak bang?""Em,btul,nta dh jnji xnk jmpe ngn dielg. Nta dh dpt elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. Kalo nta jnji xnk call die selalu, nta dpt elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..msih ada zina yg ttapi nta xdpt elak bila bercouple..""Zina hati?" Saya mncelah."Betul, zina hati. Semua ni la yg Rasulullah jelaskan dlm hadithnya bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh check dlm Riyadhus Solihin, bwh bab larangan melihat wanita. Rasulullah sabda, mata boleh berzina dgn melihat,lidah boleh berzina dgn kata2, tgn boleh brzina dgn brpgangan. Kaki boleh berzina dgn berjalan ke arah tmpt mksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui,mngingati, mmbayangi si die.Hakikatnye,cmne pn nta wat, nta ttapi xdpt lari drpd zina hati."Saya terdiam..kelu. Xtau nk kata apa2.Sume yg brother tu kate xnmpk pe yg salahnya. Pstu die smbung.."Ana dulu pn couple gk. Lg lme drpd nta.Sjk skolah smpi dh msuk U, dkt nk gred.Tapi bila ana sdar psl ni, ana trus tinggalkan. Ana siap dh pikir, dialah bakal isteri ana, yg akan jd ibu kpd anak2 ana. Kalo nk ikutkan lg besar mslh ana drpd nta.""Saya riso la bang. Nnt pe kwn2 diekata.Dulu saya slalu mntk tolong diorg utk rpt ngn die. Sure nnt diorg sume xpuas hati ngn saya. Dan die sndri lak, saya takut pape akn jd kt die kalo die xdpt trima keputusan ni. Sbb kami dh rapat sgt2"Mse tu saya dh mule sebak dah. Malu tol.Nangis dpn brother tu cte psl mnde ni.Ntah pape. Seb baik xde org len tgk mse tu.Brother tu jwb.."Kalo kwn2 die xpuas hati pn, diorg nk wat apie? Paling truk pn,diorg akn mngata di blakang nta. Nta x kurang sket pn.Lgpn, dalam berdakwah ni, kita nk cari redha Allah, biarlah org nk kata ape2 skali pn, yg pnting redha Allah. KaloAllah xredha, sumenye dh xbrmkne lg."Saya trdiam lg."Psl die plak, cbe nta pikir dr sudut positif, mungkin die akn trima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akn buat keputusan utk tidak lg bercouple.Ana yakin,die xkn buat apa2 perkara bodoh. Kalau die wat skali pn, tu bkn tggungjwb nta, ape yg nta nk wat tu btul, meninggalkan mksiat. Semua org akn tggung balasan atas perbuatannya sndiri."Saya dh xdpt thn lg. Mse tu saya nangis,saya dh sdar gy saya kne berhenti couple. Dhjelas skg, Couple tu haram."Jd cmne nk wat bang?""Ana dlu, hntr 1 sms je kt die. Ana trgkn die hubungan yg dibina tu salah.Mntk maaf, kita berakhir di sini. Tlg jgn cari saya lg. Pstu ana trus tuka no.Die xcontact ana lgsung dh pstu.""Mksudnye, saya xleh cntct die lg ke?Tapi bang, saya ade gk kwn prmpuan lain,leh lk saya cntct diorg?""Dgn die ni lain. Nta dh pernah ade'sejarah' ngn dia. Tapi, kalau nnt ditaqdirkan nta satu universiti ngn dia,satu kuliah, pstu kne lk wt groupdiscussion, mse tu nta hnye lyn die juz sbg group discussion partner."Ttbe saya trfikir.."Die ni nk suro aku clash mlm ni gk ke?Skg gk? Xknla awl sgt?"Saya ckp.."Saya rasa saya lom ade kekuatan labang.Leh x saya tggu smpi saya ade kekuatan br saya tgglkn mnde ni?"Saya bajet nk lari la. Skali die jwb.."Akh, nta kne igt. Kekuatan tu xlehditunggu, tapi ia prlu dibina. Allah xkn ubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mngubah keadaan dirinya sndiri,leh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat11. Lgpn,nta nk tggu smpi bile bru nk tgglkn couple ni..abg2 kt sini pn ramai yg prnh couple, bile msuk dkwh, diorg tgglkn."Alamak...xleh lari lgla nmpknye..saya rase cm brother ni pkse saya clash mse tu gk."Sumenye dh jelas rsenye..Nmpknye saya kne tgglknla mnde ni gk ye. Cm xlrt rse nye nk tkn button tepon ni. Rse xsggup.""Kalo xsanggup meh ana tolong tekankan.""Eh, xpe la bang. Biar saya taip sndri."Tragak2 saya nk taip mse tu.Tapi saya gagahkn gk diri.."Semuanya dh jelas..buat ape aku tgguh2lg. Tkut nnt hidayah ni Allah tarik,sshlak nk tgglkn. Kn aku salu doa supaye dijauhkn dr mksiat..jd rsenye, inilah msenye.."Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu.."Assalamualaikum..Sbnarnya slama ni hubungan kita salah disisi islam. Saya igt dgn mengubah cara pergaulan kita, ia dh dibolehkn, tapi sbnarnya ia ttapi berdosa. Saya hrp awk akn istiqamah truskan perubahan yg awk dh buat, krn Allah. Saya mntk maaf ats segala yg dh berlaku. Kalau ada jodoh insayaa-Allah, akn bertemu jua.Assalamualaikum.."Berat tul nk hntr msg tu kt awk. Saya msih xmmpu nk ucap slmt tggl. Sbb tu dlm sms tu saya juz akhirkan dgn ucapan salam.Lps beberapa ketika..saya tkn gk button[send].Pstu tertera kt skrin..[SENDING..][MESSAGE SENT]Mse tu saya rse cm sparuh idup saya dh hilang. Cm xcaye je..saya dh hntr 1sms, dan clash ngn awk.."Terima kasih bang..""Takpe, dh tggungjwb.."Mlm tu saya saya tdo ngn linangan airmata..X sangka..mmg x disangka..Saya mmg xpnh trpikir utk clsh, tap itu la yg terbaik untuk kita sbenarnya..Teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidakmengetahui.*******Masa terus berlalu..Saya trus sibukkan diri ngn keje2 lain..Dlm usaha nk lupekan awk..bkn sng..tapi saya trus cuba.Saya slalu bg tzkirah..igtkn org..Saya bg taklim kt msjid, cte kt org,couple haram, tunjuk sgala dalil..Mcm2 yg berlaku...ade kritikan..ade gk yg stuju..tapi xkesahlah sume tu..Tbe2 1 pg ni..dpt lk msg dr awk..awk bg gmbr bunga..bwh tu ade ayat.."Seindah gubahan pertama.."Saya rse awk stil xleh lupekan saya..Saya pn pk..kne tgskn rsenye..Pstu saya hntrlah sms ni..Dan rasanya itulah yg terakhir.."Tiada yg lebih indah drpd mndapat keredhaan ilahi..seindah mana pun gubahanpertama tu, slagi xmndpt keredhaanNya,ttapi xbrguna..Assalamualaikum..saya tau dlu saya ckp, kalo ade jodoh, insayaa-Allah akn bertemu juga.Tapi saya xnk awk tggu. Lupekan saya.BiarAllah yg menentukan..Lg 1, jgn cari cinta manusia,ia pnuh dgn pnipuan,kekecewaan,dan xkekal..Tapi carilah cinta Allah..tiada penipuan,tidakkan pernah mengecewakan itulah cinta abadi..Cinta yg diredhai..-Yang Terakhir- "[send][SENDING..][MESSAGE SENT]Saya dh buat keputusan.Saya psti apa yg saya buat ni btul.Saya yakin, Allah akn sediakan yg terbaikuntuk saya.Saya xkn berpatah balik..Xkan..buat selama-lamanya.

1 comments:

puteri said...

cinta itu memang indah bila menyintai dan dicintai..

tapi segalanya dr Allah..

carilah redha Allah trlebih dhulu

apa2 yg brlaku smpnlh sbg kenangan